Свещенната рецепта за шкембе:

  1. Шкембето се взима и внимателно се изчиства със студена вода от всякакви възможни боклуци.
  2. След това се бланшира и отново се почиства този път от по-големи отпадъци. (бланширане значи кратък престой (10-15мин.) във гореща вода (75-80градуса))
  3. Шкембето се оставя да се вари във вода, колкото 2-4 пъти неговия обем за около 2-3 часа. Докато се вари се слагат бульон, сол и други подправки по вкус.
  4. Бульона се излива и се сменя с чиста гореща вода, като може да се отчисти леко шкембето от създалия му се цвят от сложените подправки. Така се вари още 1-2 часа в зависимост от това колко жилаво или меко искаш да бъде.
  5. Шкембето се изважда и като истине се нарязва и се посолява така както е нарязано, като наново създалия се бульон се запазва за после.
  6. Прави се запръжка от 2-3 лъжици масло и 2-3 лъжици олио с обилни количества червен пипер (може и лют). Добавят се бульона и мляко в съотношение 1:1 (количеството им зависи от това колко гъсто искаш да ти е шкембето аз го правя шкембе:бульон:мляко 0.7:1:1). Когато заври (на слабо варене така да къкри да не се пресече млякото) се добавя нарязаното шкембе и така се оставя да се вари 5-10мин.
  7. Готовото шкембе се сервира горещо със студена бира, изцвъкан в ябълков оцет чесън и сухи люти чушлета като подправки (може и черен пипер и др.).

Ще сложа снимки скоро :)

шкембе чорба

Може и видео!